1
Stortorvet
2
Youngstorget
3
Olav Vs plass
4
Vestkanttorvet (Amaldus Nielsens plass)
5
Vår Frelsers Gravlund
6
Alexander Kiellands plass
Förklaring
I 1736 ble Stortorvet byens sentraltorg etter Christiania gamle torg. Det har fungert som møteplass og sosialisering for byens befolkning, som handelsplass og som trafikknutepunkt. Når veiavstander til Oslo vises på veiskilt, er avstanden målt til Stortorget. Det er Oslos blomstertorg, og er representert i den norske utgaven av Monopol.
Rundt torget ligger blant annet Oslo domkirke med adresse Stortorvet nr. 1, Christiania Glasmagasin i nr. 9 som er et kjøpesenter grunnlagt i 1739 og har holdt til på Stortorvet siden 1862, og Stortorvets Gjæstgiveri.
Det står tre kunstverk på torget. Den eldste er statuen av kong Christian IV hvor kongen peker med høyre hånd: «Her skal byen ligge!». Statuen er utført av billedhuggeren Carl Ludvig Jacobsen og støpt i bronse med sokkel hugget i granitt fra Grefsen. Den ble avduket 28. september 1880. I avisene og under avdukingen var det kritikk mot at en «dansk konge» fikk sin statue satt opp i byen.
Torget er oppkalt etter kjøpmann, grosserer og stortingsrepresentant Jørgen Young som eide Youngsløkken som gaten går over. Gaten og torget fikk navn i bystyret 2. februar 1951. Fra 1852 til 1951 het det Nytorvet, selv om det alltid ble kalt Youngstorget på folkemunne.
Rundt torget ligger blant annet Folketeaterbygningen, Folkets Hus, Venstres Hus og den tidligere hovedpolitistasjonen i Møllergata 19. Her har arbeiderbevegelsen sine store møter 1. mai. Landsorganisasjonen i Norge holder til her og de fleste av arbeiderbevegelsens organisasjoner ligger i strøket.
Torget er i dag hovedtorget i Oslo hvor det blir solgt grønnsaker, frukt og bær og en fast dag i uken er eggselgerne på plass. I sommerhalvåret er det også boder med blant annet souvenirer og solbriller til salgs. Fra 2015 arrangeres julemarked der i desember.
Olav Vs plass er en plass med parkanlegg i forlengelsen av Olav Vs gate ved Oslo rådhus. Plassen ble i 1993 oppkalt etter kong Olav V (1903–91) og anlagt som plass i 1996.
«Mann og bauta» av Olav Orud ble avduket 7. juni 2015 av Kong Harald og prinsesse Astrid, fru Ferner. Minnesmerket, som står på den opphøyede delen av plassen, består av to deler: en statue av Kong Olav V, 2,80 meter høy og uten sokkel, og bak denne en bauta med relieffer fra begivenhetene i 1905 og 1945: ankomsten til landet på Vippetangen i 1905 og kongen som kronprins i uniform ved hjemkomsten i 1945. De to andre sidene av bautaen viser Kong Olavs interesse for ski og seiling.
Amaldus Nielsens plass (kalles også Vestkanttorvet) er en plass med park og markedsplass på Frogner i Oslo.
Plassen ble i 1934 oppkalt etter den norske maleren Amaldus Nielsen (1838–1932), som fra 1870-tallet bodde på Bernerløkken i Majorstuveien 8, et par hundre meter fra plassen. Inntil 1934 het plassen Professor Dahls plass.
Plassen ble opparbeidet som torg for frukt og grønnsaker i 1916 og kalt Vestkanttorvet, men torghandelen gikk ikke godt og handelen ble innskrenket til plass for noen salgsvogner langs Tidemands gate allerede i 1917.
Parken med den fem meter brede trappen opp til Professor Dahls gate i øst ble opparbeidet i 1919-21. I 1940-41 ble lekeplassen brukt av den tyske okkupasjonsmakten, og dekket ble helt ødelagt, men reparasjon skjedde allerede i løpet av ett år.
Siden 1989 har plassen vært brukt til bruktmarked på lørdager, med unntak av den kaldeste årstiden (ca. des-mars). (Noen aktører flytter da til Kadettangen utenfor Sandvika, på søndager.)
Gravlunden har et areal på 86 dekar og ble innviet 17. juni 1808 av biskop Frederik Julius Bech.
Mange kjente nordmenn er begravet på gravlunden, dels i æreslunden og dels i andre seksjoner. Den ble tatt i bruk samme sommer den ble innviet da Anna Lange Thulesius, enke etter en prest i Den norske kirke, ble gravlagt. Fra da av og frem til 1833 var Vår Frelsers gravlund byens eneste sivile gravlund, mens de militære ble begravet på Krist kirkegård.
Mer enn 4 500 av gravminnene er bevaringsverdige, og blir derfor ikke fjernet selv om festetiden utløper. Det er ikke tillatt å erstatte noen av gravminnene, inkludert de som i seg selv ikke er bevaringsverdige, med moderne monumenter, ettersom man ønsker å bevare særpreget for hele gravlunden.
Gravlunden er kommunalt listeført og står oppført i Riksantikvarens register over kulturminner.
Alexander Kiellands plass är ett torg i Grünerløkka i Oslo. Torget ligger på Ila mellan Uelands gate, Maridalsveien och Waldemar Thranes gate. Ytan är på 8 660 m2 och torget har formen av en triangel med två långsidor på ca 260 meter och en kortsida på ca 100 meter.
Torget är från 1914 uppkallat efter författaren Alexander Kielland (1849–1906) från Stavanger. Innan dess kallades torget Steinløkka, efter ett stenhuggeri på 1800-talet. Det gjordes om till park på 1920-talet.
Torget var nedslitet och förfallet i slutet av 1990-talet. I kommunens regi lades det helt om (färdigt 2001). Överst (mot Waldemar Thranes gate) anlades en plats med fontän. Resten av torget är park med en serie vattenfall och vattenytor.
|