Icon New game New game

Bloedgroepen

Fill in the Blanks

(1)
Bloedgroepen en functies

Download the paper version to play

Recommended age: 19 years old
202 times made

Created by

Belgium

Top 10 results

  1. 1
    02:04
    time
    100
    score
  2. 2
    03:41
    time
    100
    score
  3. 3
    05:51
    time
    100
    score
  4. 4
    09:34
    time
    97
    score
  5. 5
    02:07
    time
    94
    score
  6. 6
    05:14
    time
    94
    score
  7. 7
    08:00
    time
    66
    score
Do you want to stay in the Top 10 of this game? to identify yourself.
Make your own free game from our game creator
Compete against your friends to see who gets the best score in this game

Top Games

  1. time
    score
  1. time
    score
time
score
time
score
 
game-icon

Fill in the Blanks

BloedgroepenOnline version

Bloedgroepen en functies

by Peter Eired
1

geheugencellen antilichamen bloedtransfusie antistof agglutinatie erytrocyten hemolyse bloedplasma antilichamen O antigenen Ig Rh donor immuunglobuline resusfactorpositief antigeentype

In de 19e eeuw was een zeer riskant . Karl Landsteiner ontdekte waardoor de sterfgevallen ontstonden : er bestaan verschillende bloedgroepen en door de vermenging klonteren de aan elkaar vast . Dat proces heet . Tot slot barsten de erytrocyten ( = ) . Door voorafgaand aan een bloedtransfusie een monster bloed van donor en ontvanger te vermengen en zo de bloedgroep te vergelijken , werd een bloedtransfusie een levensreddende ingreep . Mensen hebben verschillende eiwitstoffen in het bloed . Landsteiner onderscheidde bloedgroepen met de factor A , B , AB of . Als die niet samengaan , ontstaat een afweerreactie die tot de dood kan leiden . Bij contact met lichaamsvreemde eiwitten ( ) vormt het lichaam of immunoglobuline ( ook ; afgekort ) . Doordat de antilichamen zich aan de lichaamsvreemde stoffen binden , kunnen deze onschadelijk worden gemaakt . In het kunnen zich specifieke afweerstoffen bevinden tegen elk : de A ( werkzaam tegen antigeen A ) en de antistof B ( werkzaam tegen antigeen B ) . Sommige zitten vast aan witte bloedcellen en fungeren als een zintuig van de betreffende cel . Daarnaast ontstaan ook de zogeheten B - . Die laatste blijven jaren in het lichaam aanwezig voor het geval het antigeen nog eens terugkomt , vandaar ook vaccinatie .
Bloedgroep O is de universele , bloedgroep AB is de universele ontvanger . Naast A en B , bestaat er nog een derde antigeen op de oppervlakte van de rode bloedcellen , namelijk de resusfactor . Wie rode bloedcellen heeft waarop deze resusfactor zit , is ( afgekort : + ) .

educaplay suscripción