New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Men had hem Black genoemd , omdat hij vurig ( 1 ) ____________________ haar had , gestippeld met gele vlekken . Hij deed afwisselend dienst al jachthond en als trekdier en behoorde tot een ( 2 ) ____________________ Vlaams ras dat stilaan uitsterft , sinds er vijftien of twintig jaar gleden een wet kwam die verbood de ( 3 ) ____________________ vriend van de mens als trekdier te gebruiken . Ze zijn een beetje groter dan politiehonden , minder hoog en ( 4 ) ____________________ dan een Deense dog . Met ( 5 ) ____________________ , tweewielige karretjes brachten ze iedere dag de melk in blinkend weerkaatsende koperen kannen van het ( 6 ) ____________________ platteland naar de stad . In de namiddag zag men die dagelijks opgepoetste kannen in de zon schitteren op het gras van ( 7 ) ____________________ boomgaarden in Vlaanderen of in Brabant .

Op alle ( 8 ) ____________________ zondagen trok Black zijn karretje , waarop de hovenier troonde die ons van het landhuis een ruime voorraad groenten , eieren en boter bracht . In de zomer hadden wij geprobeerd Black te gebruiken voor ritjes met dezelfde kar , maar dat moesten we opgeven ; die pogingen eindigden geregeld in de sloten langs de kant van de weg . Een hond verdraagt geen bit . Als hij ( 9 ) ____________________ gedresseerd is , gehoorzaamt hij min of meer aan de menselijke stem , al vergist hij zich dikwijls . Dat is geen ( 10 ) ____________________ wil ; hij loopt over van ( 11 ) ____________________ ijver , maar men kan hem niet doen begrijpen dat er nog een karretje achter hem aan volgt . Hij is ervan overtuigd dat overal waar hij doorkomt dat karretje ook wel met hetzelfde gemak zal volgen . Op ( 12 ) ____________________ plaatsen , kruispunten , verkeersopstoppingen of bij verandering van richting moet de voerman er af springen en de hond met de hand leiden . Als vervoermiddel is het niet echt ( 13 ) ____________________ maar het gaat snel [ ? ] .





Black , uitgelaten zo niet half wild doch erg zachtaardig , was zoals ik al zei tegelijk een waakhond . [ ? ] Zoals zijn soortgenoten was hij het slachtoffer van het ( 14 ) ____________________ vooroordeel dat alle waakhonden , om hen ( 15 ) ____________________ te houden , verbiedt vrij rond te lopen . ( 16 ) ____________________ sleet hij zijn dagen met aan het eind van zijn ketting om zijn hok te draaien of met zich te vlooien ; dat deed hij door zich beurtelings met de linker of de rechter achterpoot te krabben . Als enig voedsel kreeg hij enkele sneden roggebrood , soms een been om hem bezig te houden en water naar believen .

Als oudste had ik de ( 17 ) ____________________ en eervolle vertrouwensopdracht gekregen om hem ( 18 ) ____________________ avond een uurtje ontspanning te bezorgen . Telkens hij mij hoorde naderen , verwelkomde hij mij met een aangrijpende uitbarsting , jankend van vreugde . Met mijn ene hand nog aan het slot van zijn halsband , kon ik met de andere hand mijn gezicht niet beschermen tegen zijn uitbundig en onstuimig gelik . Eens de halsband los , schoot hij als een losgeslagen projectiel recht voor zich uit , men wist nooit waarheen , hij evenmin . Na een tijdje kwam hij terug , ietwat gekalmeerd , holde nog in volle vaart driemaal rond het grasperk en plofte dan neer om mij te bedanken .
Ooit was ik eens drie dagen afwezig , toen ik bij mijn grootmoeder was . Men vergat dat hij aan de ketting lag . Op het moment dat hij me zag terugkeren , kreeg hij zo'n ( 19 ) ____________________ aanval van blijdschap dat ik er schrik van kreeg . Hij tolde rond , richtte zich op , wilde op mij toespringen om mij nog een ( 20 ) ____________________ maal te omhelzen , stortte neer en stond niet meer op . Ik snelde naar huis en riep om hulp . Mijn vader beweerde dat men hem had vergiftigd . De veearts werd erbij gehaald voor de autopsie . Hij vond niets abnormaals , maar een boerenveearts die praktisch niets anders doet dan koeien en merries verlossen , is geen onfeilbare autoriteit .
Voor mij staat het vast dat Black gestorven is van geluk . [ ? ]