La quantitat d'aigua que circula per un riu per unitat de temps és el cabal.Aquest varia en el temps i en l'espai. Aquestes variacions es donen durant o just després de fortes precipitacions o de la fusió de la neu, i tota aquesta aigua líquida incrementa el cabal d'un riu.
En casos extrems es pot produir una crescuda quan l'aportació d'aigua és més gran que la capacitat del riu per evacuar, desbordant-se i cobrint les zones planes properes (plana d'inundació). L'aigua que circula sota terra (subterrània) triga molt més a alimentar el cabal d'un riu .
Si no plou en absolut o la mitjana de precipitacions és inferior al normal durant llargs períodes de temps, el riu pot arribar a assecar-se, aquest fenòmen es diu ESTIATGE.
TIPUS:
PERENNES: Són rius de zones temperades i de tropical humida, les precipitacions dels quals es troben repartides al llarg de l'any. Estan constantment reabastits, encara que poden experimentar canvis estacionals i diaris en el seu cabal, a causa de les fluctuacions de les precipitacions i a l'aportació de cada tempestat
ESTACIONALS Aquests rius i rambles són de zones amb clima tipus mediterrani, on hi hi ha estacions molt diferenciades, amb hiverns humits i estius secs.
TRANSITORIS Són els rius de llocs amb clima desèrtic o sec, en els quals es pot estar sense precipitacions durant anys. Açò és a causa de la poca freqüència de les tempestats en el desert. Però quan hi ha descàrregues de tempestat, que moltes vegades són torrencials, els rius sorgixen ràpidament i a gran velocitat. Reben el nom d'uadis, als llits quasi sempre secs de les zones desèrtiques, que poden arribar a tindre crescudes violentes i molt breus.