New Activity
Play Fill in the Blanks Game
Een ____________________ is een denkbeeldige lijn over het ____________________ , haaks op de evenaar , tussen ____________________ en ____________________ . Het aantal meridianen is oneindig groot , maar slechts eentje daarvan is de nulmeridiaan en elk geografisch ____________________ heeft een nullijn nodig . Naar het noorden en zuiden telt men in breedtegraden , vanaf de evenaar , naar het oosten en westen in ____________________ , vanaf de nulmeridiaan . Met deze twee eenheden ( plus eventueel de hoogte ) kan elke plaats op aarde éénduidig worden aangegeven in een stelsel van geografische coördinaten .

In de loop der eeuwen zijn er meerdere ____________________ , soms zelfs gelijktijdig , in gebruik geweest . De ____________________ - ____________________ astronoom en geograaf ____________________ ( derde eeuw v . Chr . ) heeft zich als eerste bezig gehouden met het berekenen van geografische lengte en breedte en hij hanteerde daarvoor een nullijn door ____________________ . Daarna hebben vele cartografen en astronomen , maar ook politici , vorsten en andere belanghebbenden , gemeend er één te moeten aanwijzen . Het belang ( of niet ) van een specifieke nulmeridiaan is gelegen in de mate waarin hij gebruikt en geaccepteerd wordt . Aangezien het daarbij gaat om plaatsbepaling op de hele aarde is internationale ondersteuning doorslaggevend gebleken . Vanaf midden negentiende eeuw heeft men zich ingespannen voor het hanteren van een wereldstandaard en voor die rol werd niet lang daarna de meridiaan van ____________________ aangewezen .

De meridianen die als nulmeridiaan fungeerden , worden in het Nederlands doorgaans niet met die term aangeduid , maar met de constructie meridiaan van ( Plaatsnaam ) . Bij wetenschappelijke en technische systemen wordt heden ten dage de term " referentiemeridiaan " gebruikt .